pondělí 8. června 2015

Jak jsem vařila Riso venere con zucchine e gamberi

Potvory z moře vytažený nejsou moje největší láska, přiznávám. Nemám k tomu odpor, chobotnice mi nevadí proto, že by na mě koukala, ani proto, že má víc nohou než já. Chuťově si neužívám ani mušle, ani všechny ty mořské živočichy, které jsme si ukázali, když jsem vařila caciucco. V čele mých oblíbených potravin na světě je stejně pořád čokoláda. 



Co ale opravdu můžu, jsou kalamáry, ryby a krevety - obzvlášť proto, že si je koupím pod barákem na trhu za pakatel, ráno nalovené. Pokud jste v České kotlině, doporučuji vyrazit někam směr chlazené potvory /třeba do makra/, mražené prostě nikdy nebudou mít takovou chuť, jakou mají mít. A když už ty dlouhonohé krásky seženete, můžete se inspirovat jednou z nejjednodušších příprav, které existují a kterou se Vám pokusím zprostředkovat. 


Výbornou přílohou ke krevetám je nic. Nebo chleba /bílý a čerstvý/. Těstoviny s rajčaty. Anebo rýže - já se zamilovala do italské rýže venere. Jde o neloupanou černou celozrnnou rýži, pěstuje se v Piemontu a má zvláštní chuť, trochu jako ořechy a čerstvě upečené pečivo. Sehnat se dá na internetu, ale viděla jsem jí v Čechách i ve větších supermarketech či obchodech s italskými potravinami od profláklé značky s kohoutem - Gallo. Stojí trochu víc, ale z toho se nestřílí, krevety si zaslouží vybranou společnosti. 

Syrová rýže venere

Potřebovat budete:
  • 150g rýže venere
  • 1 malou cuketu 
  • 1 stroužek česneku 
  • 2 lžíce olivového oleje 
  • krevety /množství je na Vás, ale z půl kila nevyloupaných krevet se nají obvykle tři osoby/
  • 1 stroužek česneku 
  • bílé víno /záleží na množství krevet, na ono půl kilo počítejte 2dcl/
  • olivový olej 
  • petržel
Začneme rýží, protože se chudák bude vařit dlouho. Dáme vařit osolenou vodu jako na těstoviny, do které, až dosáhne bodu varu, nasypeme rýži - vaříme cca 20 minut, zcedíme. Na olivovém oleji osmahneme česnek - vyjmeme a zahodíme. Na česnekovém oleji opečeme na půl kolečka nakrájenou cuketu /kolečka tenká, cca půl centrimetrová/. Smícháme zcezenou rýži a opečené cukety, osolíme, opepříme a necháme zatím stranou. 


Seznamováci briefing s krevetami

 Krevet se v žádném případě nebojte. Opět vzdejte poctu česnekovému oleji, na který /a pozor, musí být opravdu rozpálený/ vyklopte krevety /ty, jsou-li čerstvé, neomývejte, přišli byste o základ chutě/ a opečte zprudka z obou stran /tím Vám jemně naznačuji, že byste je neměli zapomenout otočit/, celý proces trvá opravdu chvilku, krevetám stačí minuta z každé strany. Rozpálené krevety pak jen zalijte vínem, ze kterého nechte odpařit alkohol /asi další minutu/ a nakonec zasypte čerstvou nasekanou petrželí. Zakryjte poklicí a nechte asi tři minuty dojít. A hotovo. 



Nezapomeňte je před konzumací vyloupat...
Servírujte rýži s cuketou, na kterou pokladete krevety - nemíchejte dohromady, černá rýže je potvora a obarví všechno, co se k ní dostane do příliš intimního kontaktu. Krevety nakonec ještě zakápněte citronem, ale není to nutnost. Dobrou chuť!

Pac a pusu

Martuccia 

Žádné komentáře:

Okomentovat