čtvrtek 14. května 2015

Jak jsem vařila Pasta alle zucchine, ricotta e limone

Jsem fresh, jedu (většinou) zdravě a vy byste tomu měli dát šanci taky. V Itálii se teplota limitně blíží závratným výšinám a tak přichází období zeleniny a ovoce /ne, že bych si dovolila tady tlačit od začátku nadívané labutí krky/. Pokud Vás ale nevzrušují zeleninové saláty, mám pro Vás recept svěží jako horský vánek. Těstoviny s cuketou, ricottou a citronem.


Potřebovat budete:

  • těstoviny /počítáme na osobu cca 80g, můžete použít celkem jakékoliv krátké těstoviny, žádné špagety, linguine ani bucatini, ideální jsou fusilli, farfalle, penne rigate, tortiglioni - zkrátka takové těstoviny, ve kterých se "omáčka" bude držet a dostanou se do nich tak veškeré chutě/
  • 1 malou cuketu /na dvě porce/
  • 150g ricotty 
  • kůru z poloviny citronu 
  • 2 lžíce olivového oleje 
  • 1 stroužek česneku 

Zatímco se budou vařit těstoviny, rozpalte na velké pánvi olej a opečte na něm česnek. Jelikož už mě pár lidí stihlo za poslední dobu zaskočit dotazem, co to jako znamená, rozhodla jsem se pro malou osvětu, pokud jste už za levelem "peču-s-mamkou-bábovku", klidně přeskočte na další odstavec. Oloupaný stroužek bez "bubáka" podélně rozřízněte, vyjměte klíček /to je celý ten zelený podezřelý vetřelec, zbude Vám pak asi polovina původního stroužku a to nevadí/ a vhoďte do rozpáleného oleje, vezměte kuchařskou pinzetu /ideálně/ a vyčkávejte, česnek obraťte ihned, jak začne zlátnout. Když ho po obou stranách opečete, vyndejte ho na papírový ubrousek a nechte osušit, hned jak vychladne, můžete ho nakrájet nadrobno a nechat na pozdější dokonalý moment, kdy přijde jeho dalších 15 minut slávy. Proč to šaškování? Jednoduše - pokud nakrájíte česnek na plátky a necháte v oleji, spálí se a zhořkne, lovit ho ven je nepohodlné. Pokud dáte česnek rozmačkaný do polo-hotového jídla, bude příliš pálit a ztratíte krásu česnekového oleje jako základu. A to je celé. 


Na rozpáleném česnekovém oleji opečte zprudka půlka kolečka cukety, nakrájené na cca půlcentimetrové tenké plátky. Barva by měla zůstat tmavě zelená, takže pracujte rychle, ať z toho nemáte nevábné bahno. do cuket s olejem vhoďte těstoviny, ricottu, promíchejte, osolte a nakonec přidejte nastrouhanou citronovou kůru, nevařte, pouze prohřejte. Hotovo! 


Recept je to jednoduchý na přípravu a relativně lehký do žaludku, především pak svěží pro patro. A na léto úplně ideální. Dobrou chuť!

Pac a pusu

Martuccia 

2 komentáře:

  1. To vypada skvele! Kdyby u nas ale citrony nebyly za cenu zlata :-/

    www.FashionHouseCZ.blogspot.com

    OdpovědětVymazat