pondělí 19. ledna 2015

Jak jsem nepekla tiramisù

Muselo to přijít a vy to víte. Já vím, že je všude na internetu tisíc receptů. A že už dávno víte, že prostě pomázánkové máslo to nezachrání. Ale i tak si to neodpustím a podělím se Vámi o recept. Chápu, že Emanuele Vám ho poskytne taky a ještě u toho bude roztomile žvatlat /"Eeeh, viditééé jak je to krasněě kremóóvy, to je ba-i-jéčny..."/. Ale myslím, že ve chvíli, kdy je kuchařka Ládi Hrušky nejprodávanější receptovou publikací v Luxoru, není čas na hrdinství a opakování je matkou moudrosti. Tak zapomeňte na všechny Ládi, Kluky v akci, Jirky Babici a Prostřeno. Martuccia jede podle ověřených receptů místních kuchařinek. 


Tiramisù /ano, na konci to dlouhé úúúú/ je nejtučnější dezert ever. Fakt se tomu nevyrovná asi ani croissant, ani takový ten klasika-dort s máslovým krémem, který se Vám lepí na patro a vy se modlíte, abyste jako už polkli a neurazili tak hostitele. V překladu vychází ze slov "tirare su", čili "táhnou nahoru", pozvednout, rozveselit. Aby se Vám náhodou nestalo, že Vás bude dezert "tirare giù" /táhnout dolů/, musíte se smířit s jeho paradoxní tučnou lehkostí, nepočítat kalorie a užívat si ho. A nepoužívat pomazánkové máslo a šlehačku /zazní ještě mnohokrát, brace yourselves/. 

Potřebovat budete: 
  • 300g mascarpone /kromě pomazánkového másla se zakazuje tvaroh, philadelphia, krémový sýr, smetana, šlehačka, zakysanka, cottage a vše ostatní co na obalu neobsahuje písmenka M, A, S, C, R, P, O, N a E a co mimibazar doporučuje jako alternativu) 
  • 3 lžíce cukru
  • 3 vejce 
  • hrnek espressa /I like my coffee as I like my men/
  • amaretto /ne rum, ne koňak, ne vaječňák, prostě amaretto - pokud Vám vadí alkohol, upečte si bábovku/
  • balík cukrářských piškotů jenžto se zovou savoiardi /ne dětské piškoty, bebe sušenky, ne máslovky, ne domácí piškůtek, ne.../
  • kakao holandského typu 
Bystřejší z Vás jistě pochopili systém - na každých 100g mascarpone 1 vejce a 1 lžíci cukru, takže si toho udělejte třeba tunu a jezte to od rána do večera, jak je libo.

Kávička z macchinetty 
Starý dobrý tríček s obráceným sněhem!
Postup je na tolik primitivní, že je mi až stydno jej vypisovat. Ale já nejsem moc stydlivá, takže rozklepněte vejce na žloutky a bílky, ze kterých ušlehejte sníh. Ke žloutkům přidejte cukr vezměte hadr a utřete, přidejte mascarpone, vyšlehejte, přimíchejte sníh a tím máte hotovo. Piškoty namáčejte do vychladlé kávy, do které jste nalili panák amaretta /dva...tři.../ a skládejte do misky, vrstvíme, co to dá /obvykle vyjdou 3 vrstvy krému, 2 vrstvy piškotů, ale můžete si z toho udělat i mrakodrap, v této fázi se už představivosti meze nekladou/. Nakonec se pokochejte svým uměleckým dílem a jelikož pravděpodobně nebude vypadat nijak vábně, zasypte ho pořádnou vrstvou kakaa /ne granko, to hořké, holandské/. Pár hodin v lednici udělá své /ideálně přes noc/ a můžete podávat.


Poznámka na závěr - název skloňujeme jako tiramisù bez tiramisù, dám si tiramisù a podobně. Žádná týramísa neeksistuje a až Vám to budou někde tvrdit, nedejte se. Zároveň asi budete trochu překvapení, ale tiramisù opravdu není sladké, pokud máte i tak pocit, že Vaše hladina cukru by to nemusela zvládnout, přidejte si cukru kolik chcete, cukrovkářů není nikdy dost. A úplně na závěr rada ohledně vajec. Pokud máte babičku, která má slepice, tak, jako já, jste zachráněni. Pro ty, kteří se bojí salmonely pak doporučím farmářské trhy, ostatní se s tím musí nějak popasovat /a kdyby Vás to zajímalo, tak ano, vejce putovala ze Sýkořice u Rakovníka přes Prahu až do Neapole. Kvok./

Dobrou chuť!

Pac a pusu

Martuccia 


2 komentáře:

  1. Ahojda, Tvuj blog je opravdu super. Vtipne podane recepty. Clovek nemusi jen vazit ingredience, ale zabavy u toho zazije take dost. Je to prvni blog, ktery jsem navstivila a opravdu jsem nadsena. Drzim Ti pesti. Moje znamka je 1*

    OdpovědětVymazat
  2. Moc děkuji, budu se snažit dál dělat osvětu v českých vodách (:

    OdpovědětVymazat