pátek 6. února 2015

Jak jsem pekla Torta Caprese

Asi znáte ten salát, caprese, rajčata, mozzarella, bazalka, olej a tak. Caprese je proto, že pochází z ostrova Capri, což je velmi krásné malebné a okouzlující místo. Na Capri svého času pobýval Nero, Caligula, Gorkij, Malaparte /ahój, italianisti!/, Lenin /ahój, kapitalisti!/ i Pablo Neruda a Valentino. Taky tam pobývá hodně německých a amerických movitých turistů. Myslíte si, že tam všichni jezdí na rajčata s mozzarellou? Samozřejmě, že ne. Jezdí tam na tu největší delikatesu rozplývající se na jazyku, na dort, který vypadá děsně a chutná zhruba jako nebeská mana. Na dort Caprese.


Čokoládovo mandolový dort vznikl tak, že jeden šmoula-kuchař pekl a pekl, až upekl dort bez mouky, protože byl mladej, blbej, nebo spíš asi zamilován. A tak vzniklo dílo hodné i mlsných jazýčků celiaků.

Potřebovat budete:
  • 5 vajec
  • 150g másla
  • 250g čokolády na vaření
  • 250g cukru
  • 250g mletých mandlí
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 2 lžíce kakaa holandského typu
  • špetku soli
  • rum /tuzemáček nevadí, podporujeme regionální potraviny/
  • moučkový cukr na posypání

Počet porcí je závislý na hladu konzumentů - my jsme na to byli čtyři a zbyl jen kousek...
Zatímco se ve vodní lázni bude rozpouštět čokoláda, vyšleháme /robotem, šlehačem, hbitou rukou české hospodyně/ vejce s cukrem a změklým máslem, přidáme mandle a kypřící prášek s kakaem a zchladlou čokoládu vmícháme pomalu do hotové směsi. A to je celý zázrak.



Nelekejte se, když bude dort na povrchu světlý, uvnitř bude čokoládový dost! 
Do vysypané formy vlijeme těsto a pečeme cca 50 minut na 160° /v horkovzduchu stačí 30-40 minut, ale znáte ten smutný příběh o mně a horkovzdušné troubě na erasmu/. Ještě horký dort potřeme rumem /množství je na Vás, jen dejte pozor, abyste z toho neměli rumovou kuličku/ a během chladnutí vyklopíme, následně zasypeme pořádnou vrstvou moučkového cukru, ne snad proto, že by byl málo sladký, ale proto, že vzhledově nestojí za mnoho, ostatně jako většina italských moučníků. Můžete si ale být jistí, že co chybí na vzhledu, přidává se na chuti, dort je, podobně jako třeba čokoládový fondán, uprostřed trochu tekutý, je vláčný a moc moc čokoládový.

Dobrou chuť!
Pac a pusu

Martuccia


Žádné komentáře:

Okomentovat