čtvrtek 20. listopadu 2014

Jak jsem zase vařila aneb Pollo alla napoletana

Ano, z vařící rubriky se stane pravidelná dávka emocí. Jste rádi? Ne? Pak to ignorujte. Máte-li hlad, pojďte vařit. Dnešní recept je opět pro nezkušené kuchyňské bačkorky - kuře po neapolsku. Vlastně jde o upravený recept na kuře po myslivecku /nebo já nevím, jak lépe přeložit "Pollo alla cacciatora", říkejme tomu klidně lovecké kuře - to kuře je v tomto případě loveno, není lovcem.../ a je to paráda, která ovšem vyžaduje trochu času, aby si mohla žít vlastním životem na  plotně. 


Potřebovat budete: 
  • 5 kuřecích paliček /bude-li jich 6 nebo jen 4 opravdu roli nehraje, tak chill/
  • 4 velké cibule 
  • litr bílého vína /půl litru na vaření, půl litru pro dobrou náladu při něm/
  • 10 malých rajčat /pomodorino alias "cherry rajčátko"/
  • 2 lžíce oleje 
  • sůl, pepř, cukr, lásku a pochopení 
Na hlubokou pánev vrhnete ony 2 lžíce oleje /a jedeme báj vočko, žádný stres, prosím/, na něj cibuli nakrájenou na plátky. Necháte zesklovatět, vyjmete z pánve a vyměníte za omyté /nejsme zvířata, jsme lidi, supermarketům nevěříme, ano?/ kuřecí paličky, které zprudka opečete a vrátíte k nim cibuli. 



/Tady pozor - máte-li obrovskou pánev a tak, nemusíte provádět celou operaci s odsunem a následným přísunem cibule a můžete jednoduše kuře usadit mezi zeleninu. Pokud jste ale socky na erasmu jako já a nedostatek nádobí je na denním pořádku, budete muset trpět./


Kuře se základem zalijete půl litrem bílého vína /krabičák nebrat/, osolíte /přiměřeně/, opepříte /přiměřeně/ a pocukrujete /asi lžící cukru/, zakryjete a necháte dusit cca 30-40 minut. Občas kuře zkontrolujte, jestli mu pod poklicí nic nechybí /nebo nepřebývá/ a pokud už cibule dostala tmavě žlutou barvu a je měkká a voní Vám celá kuchyně, jste vítězové a postupujete do dalšího kola. Do hrnce s našimi dvěma složitými ingrediencemi můžete přidat rozpůlená rajčata, jež bude čekat dalších 15 minut na ohni. Nakonec celé dílo odkryjte a posledních 10 minut nechte probublávat, aby se odpařil případný zbytkový alkohol. A hotovo! Chuť vína je víc než patrná, a tak je omáčka ještě lepší než ta u brambor s rumem. Podávejte s brambory pečenými na rozmarýnu, dobrou chuť! 


Pac a pusu 

Martuccia 

2 komentáře:

  1. čoveče, to při nejbližší příležitosti vyzkouším! tuhle jsem pekla kuře nadívaný jablky na cibuli, jasně, žádnej zázrak, tohle vypadá líp. tak schválně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...a vždycky můžeš změnit menu na brambory s rumem!

      Vymazat