Ano, z vařící rubriky se stane pravidelná dávka emocí. Jste rádi? Ne? Pak to ignorujte. Máte-li hlad, pojďte vařit. Dnešní recept je opět pro nezkušené kuchyňské bačkorky - kuře po neapolsku. Vlastně jde o upravený recept na kuře po myslivecku /nebo já nevím, jak lépe přeložit "Pollo alla cacciatora", říkejme tomu klidně lovecké kuře - to kuře je v tomto případě loveno, není lovcem.../ a je to paráda, která ovšem vyžaduje trochu času, aby si mohla žít vlastním životem na plotně.
Potřebovat budete:
- 5 kuřecích paliček /bude-li jich 6 nebo jen 4 opravdu roli nehraje, tak chill/
- 4 velké cibule
- litr bílého vína /půl litru na vaření, půl litru pro dobrou náladu při něm/
- 10 malých rajčat /pomodorino alias "cherry rajčátko"/
- 2 lžíce oleje
- sůl, pepř, cukr, lásku a pochopení
Na hlubokou pánev vrhnete ony 2 lžíce oleje /a jedeme báj vočko, žádný stres, prosím/, na něj cibuli nakrájenou na plátky. Necháte zesklovatět, vyjmete z pánve a vyměníte za omyté /nejsme zvířata, jsme lidi, supermarketům nevěříme, ano?/ kuřecí paličky, které zprudka opečete a vrátíte k nim cibuli.
/Tady pozor - máte-li obrovskou pánev a tak, nemusíte provádět celou operaci s odsunem a následným přísunem cibule a můžete jednoduše kuře usadit mezi zeleninu. Pokud jste ale socky na erasmu jako já a nedostatek nádobí je na denním pořádku, budete muset trpět./
Kuře se základem zalijete půl litrem bílého vína /krabičák nebrat/, osolíte /přiměřeně/, opepříte /přiměřeně/ a pocukrujete /asi lžící cukru/, zakryjete a necháte dusit cca 30-40 minut. Občas kuře zkontrolujte, jestli mu pod poklicí nic nechybí /nebo nepřebývá/ a pokud už cibule dostala tmavě žlutou barvu a je měkká a voní Vám celá kuchyně, jste vítězové a postupujete do dalšího kola. Do hrnce s našimi dvěma složitými ingrediencemi můžete přidat rozpůlená rajčata, jež bude čekat dalších 15 minut na ohni. Nakonec celé dílo odkryjte a posledních 10 minut nechte probublávat, aby se odpařil případný zbytkový alkohol. A hotovo! Chuť vína je víc než patrná, a tak je omáčka ještě lepší než ta u brambor s rumem. Podávejte s brambory pečenými na rozmarýnu, dobrou chuť!
Pac a pusu
Martuccia
čoveče, to při nejbližší příležitosti vyzkouším! tuhle jsem pekla kuře nadívaný jablky na cibuli, jasně, žádnej zázrak, tohle vypadá líp. tak schválně.
OdpovědětVymazat...a vždycky můžeš změnit menu na brambory s rumem!
Vymazat